Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 12:50

Miroslav Kovač saborskoj zastupnici Vesni Vučemilović u komentaru

Miroslav Kovač pojasnio saborskoj zastupnici Vesni Vučemilović osnovu probleme svih dosadašnjih politika sela i poljoprivreda

Vesna draga, te smo probleme (stojim iza ovih riječi i spreman argumentirati) argumentima pojasnili i javno komunicirali prije 20-10-5 godina. Ispisali 1000-e kartica teksta i predočili svima koji su odgovorni da se nije trebalo dogoditi. Ipak dogodilo se i događa.
Posljedice su jasne i očite ali se o uzrocima ne govori. Ili se uzroci rješavaju isto onako kako su rješavani u vremenu u kojem smo dovedeni u prehrambenu ovisnost ali i prostornu devastiranost i demografsku katastrofu (kako drugačije definirati?)
Sve politike su imale na stolu prijedlog rješenja koje smo komunicirali. Baš sve! ("Program nove poljoprivredne politike" - 2014. nastao na dokumentima iz 2002. i 2009.godine)
Lijepo je da se uvijek na novo sjetimo da nešto nije uredu pa i na Slavoniji 2030., a tek smo u 2021. u kojoj je naša zemlja bez hrane. Biti bez hrane je dublji problem od samo onog koji nam dolazi iz trbuha.
U svakom slučaju, dobro je da su problema svjesni i oni koji su djelom generatori tog problema. Otvorena je i duboka kriza. Čovjek je rješenje. Uzgajivač. U prostoru široko pozicionirani i vlasnik onoga na i od čega stvara sa svojim obiteljima, punih znanja.
'Živa sela" u pravom smislu. Toga je sve manje, a koncentracija kapitala sve veća i ide ka još većoj koncentraciji. Znamo li, svi skupa; kako i tko to treba i može pokrenuti i riješiti?
Za početak da sirovinu proizvedenu u Hrvatskoj ovdje otkupimo i preradimo! Da ne uvozimo, s druge strane, također sirovinu koju ovdje prerađujemo!
Razmjeri problema su sve veći, a rješenja u duhu načela ZPP je sve manje jer smo se u temeljima krivo postavili....i to je naš problem.

935x150