Ponedjeljak, 10 Svibanj 2021 20:48

Vino uz žlice u Campingu Plitvice

Eno-gastro projekt 'Vino uz žlicu' predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. To je bio deveti takav događaj, a prvi koji je ostvaren izvan Zagreba u sklopu modnog  ALMAnah Women’s Days.

Gostovanje na Plitvicama  ostvareno je u suradnji sa zagrebačkim bistroom Lažni svjedok, kojeg je predstavio njihov voditelj poslovanja Marko Mažar, najavivši skoro otvaranje istoimenih podružnica na Cvjetnom trgu (pizza, tjestenine) i Jankomiru (grill).

Nino Đurina, chef Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela. Za dobrodošlicu, kao fingerfood, poslužene su Bruskete s patéom od jetara (pileća s tartufima, a pačja s komadićima prsa ukrašena klicama). Nepogrješivo ih je pratio živahno perlajući Brut pjenušac Soldo 2018 (od chardonnaya, rađen klasičnom metodom), čije je ovo bilo premijerno predstavljanje.

Vino 2 uz žlice u Campingu Plitvice 9.5.21odt

Glavna vinska zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg položaja u kutjevačkom kraju, koji je uz pomoć sina Mirka promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz Juhu krem od šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i povisok alkohol (13,5%) dala tuča, koja je znatno obrezala grozdove.

U jelu kao što je Crni rižoto s velikim kozicama i pestom od medvjeđeg luka, u kojem se koristilo maslinovo ulje Faustina, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela pokazao je da je bilo vrijedno riskirati. Samo su poneki degustatori, nenavikli na al dente stil, poželjeli da je riža bila malo više kuhana.

Vjerojatno je to presudilo da su Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla odabrani za najbolju kombinaciju s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim Merlotom 2019. Na kraju je slijedio  desert Semifredo uz lepršave arome Traminca mirisnog 2020.

Vinarija Soldo u svom podrumu ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji se opskrbljuju u Vrutku.

Sudionice ovog enogastro događaja osim u vinima, mogle su uživati i u likerima i rakijama Aura iz Buzeta (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits Competitionu.

Vino 3 uz žlice u Campingu Plitvice 9.5.21odt

Istinske gastroljupke među novinarkama, glumicama i poslovnim ženama su, prema vlastitim afinitetima, dopunjavale poslužene delicije bučinim i hladno prešanim suncokretovim uljem OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te ekstradjevičanskim maslinovim uljem Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz Polače kraj Zadra.

Pripremio: Tomislav Radić

FAMA / Foto: Nikola Zoko

935x150