Nedjelja, 04 Listopad 2020 19:37

Godina za pamćenje

Godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča i mraz. Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike ali  nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijskoj godini

Pilato4 Barundić Belje Oleander Ilok .02.10.20odt

Godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča i mraz. Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike ali  nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijskoj godini.
U vinogradima na položajima Vukovo i Principovac, te ostalim vinogradarskim položajima  Iločkih podruma d.d., zaštita vinove loze obavljena je  u vremenskim okvirima preporučenima za tu djelatnost. Fenofaza šarka počela je sredinom  srpnja i  odvijala se u stabilnim vremenskim  prilikama kao i u vrijeme dozrijevanja  tako da je grožđe dočekalo berbu zdravo i odlične kvalitete.
Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vina Belje počela je u prvom tjednu rujna, što je optimalan početak berbe u Baranji. Velike količine kiše i vremenske neprilike koje na području Baranje nisu uobičajene za kolovoz zahvatile su samo manji dio  vinograda pa je glavnina grožđa od kojeg je 80% graševina, na 564 hektara sačuvana u izvrsnom stanju.

Pilato2  Barundić Belje Oleander Ilok .02.10.20odt

Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednji su bili  Merlot i Cabernet sauvignon a počelo je sa Sauvignonom   5. rujna. Malvazija se brala pet dana kasnije. Vinarija Pilato je u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se već tri generacije. Pilato ima 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa.malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom Wine and Spirit Competitionu (IWC-u).

U Dolini kardinala  berba je bila kod Barundića u vinogradu Gorice na 200 metara nadmorske visine iznad mjesta Hrženik nedaleko od Krašića. Mara i Josip Barundić iz mjesta Brezarić kod Krašića  na vinskoj sceni su  desetak godina. Do 2018. godine za proizvodnju vina koristilo se grožđe iz tog vinograda koje su miješali  s grožđem s drugih svojih parcela, a na inicijativu Ivana Dropuljića, direktora Zagreb Vino.coma te novinara i vinskih pisaca Ive Kozarčanina i Željka Suhadolnika,  prije dvije godine odvojeno je  400 trsova vinove loze sorata koje su tradicijski sađene na područja Plešivice,a to su lipovina, štajerska belina, graševina, kraljevina, muškati bijeli i žuti, plavec žuti te plemenka za proizvodnju pjenušavog vina klasičnom šampanjskom metodom  s dužim odležavanjem na kvascu u butelji (najmanje tri godine, a možda i koju godinu duže!). Sredinom rujna ove godine u tom vinogradu bralo se grožđe za taj pjenušac.
 
I jedna neubičajena berba. Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade  održana je berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, koji je prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela. Na toj legendarnoj terasi mali je vinograd  s kojeg je iako u središtu grada  ubrano zdravo, slatko, izvrsno grožđe

Uživat će se u vinu berbe 2020.

Pripremio: Tomislav Radić

Pilato3 Barundić Belje Oleander Ilok .02.10.20odt

935x150