Utorak, 26 Siječanj 2021 10:27

Mladen Papak - računali su nam prihod od prvih par mjeseci a najveća prodaja je uvijek u prosincu

Za sada dobivamo minimalac. Ne cijeli, već samo tri tisuće kuna po osobi. Oni su to preračunali prema postotku pada prihoda u odnosu na prošlu godinu. Računali su na odnosu na prvu polovicu godine a nisu računali da je promet inače u prosincu mnogo mnogo veći. Prosinac je inače najjači mjesec u prodaji vina.

Preživjeli smo zahvaljujući mjerama koje su tada bile aktualne. Država je pomogla s onim minimalcem u prvom lockdownu. Dodatno je bila i mjera destilacije vina kako bi se spriječilo stvaranje zaliha vina. S novim lockdownom došlo je do novih problema jer su zatvoreni restorani i prodaja naših vina je drastično pala. Do kada će to trajati pitanje je. Koliko će trajati ovisi i o tome kakve će biti posljedice. Za sada su vrlo ozbiljne. Bojimo se novih zaliha vina da posljedica ne bude novi pad cijene vina a, cijene su i sad niske. Vinograd i loza imaju svoj životni ciklus i fenofaze i mi stalno moramo raditi i ulagati. Sad je u tijeku rezidba vinove loze. Do kraja zime ćemo taj posao završiti , a onda imamo nova ulaganja. Za sada uspijevamo izdržati ali bliska budućnost je ne izvjesna. Pitanje je koliko ćemo to sami izdržat. Bojim se da ako se ove mjere zadrže i ovih mjesec dana, a nedaj bože i duuže posljedice će biti mnogo ozbiljnije. Bojim se da ćemo iza toga teško sami izaći iz tog problema. Za sada dobivamo minimalac. Ne cijeli, već samo tri tisuće kuna po osobi. Oni su to preračunali prema postotku pada prihoda u odnosu na prošlu godinu. Računali su na odnosu na prvu polovicu godine a nisu računali da je promet inače u prosincu mnogo mnogo veći. Prosinac je inače najjači mjesec u prodaji vina. Ne može se uopće uspoređivati s 12. mjesecom 2019. godine. Sve će se to preliti i u naredne mjesece. S početkom vegetacije ulaganja značajno rastu. Kaže Mladen Papak iz Vinarije Papak Ilok.http://www.vinapapak.com/

Obiteljska vinarija Vina Papak Ilok mlada je vinarija, osnovana 2014. godine, ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu cijele obitelji, a poglavito čelnog čovjeka ove vinarije.

Mladen Papak, diplomirani inženjer agronomije, dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, danas je na čelu vinarije u vlasništvu njegove obitelji. Nakon razilaženja sa svojom matičnom vinskom kućom, pokrenuo je vlastitu proizvodnju grožđa i vina.
Obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brdo koji je ujedno najistočniji vinorodni položaj, kako u Iloku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovaj položaj ustvari predstavlja obronke Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema rijeci Dunav, južne i jugozapadne ekspozicije te cjelodnevno osunčani omogućuju vinovoj lozi da iskoristi sav svoj potencijal i stvori vrhunsku kvalitetu, najprije grožđa, a zatim i vina.

Usred tih vinograda nalazi se vinarija s kušaonicom, na mjestu gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije u kojoj je živio do svoje desete godine. Odrastajući u toj kući, gdje je sa svojom braćom i sestrom pomagao roditeljima oko poslova u poljoprivredi, a poglavito u vinogradu i nešto malo u podrumarstvu, stvorio se afinitet prema ovom zanimanju što je kasnije značajno utjecalo na odabir studija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radeći ovaj posao, afinitet je prerastao u istinsku ljubav prema vinovoj lozi i vinu. Tu ljubav je uspio usaditi i svome sinu Karlu koji je, također, diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i radi na očuvanju obiteljske tradicije.

Vinogradi su sađeni između 2001. i 2010. godine, a u njemu su zasađene slijedeće sorte vinove loze:

 • graševina kao dominantna ili najzastupljenija
 • traminac kao najpoznatija sorta Iloka
 • rajnski rizling
 • chardonnay

Osim ove četiri bijele sorte, u nasadima su prisutne i dvije crne ili crvene sorte i to:

 • cabernet sauvignon
 • cabernet franc

Slijedom navedenog, vinarija nudi bijela sortna vina s jednim kvalitetnim vinom te liniju vrhunskih vina Radosh:

 • graševina classic
 • graševina Radosh
 • traminac Radosh
 • rajnski rizling Radosh
 • chardonnay Radosh

Od crnih vina u ponudi je jedno crno vino koje predstavlja mješavinu navedene dvije crne sorte i tako se i naziva: Cabernet sauvignon - Cabernet franc Radosh. Također je proizvedeno i u ponudi jedno vrlo popularno vino - osvježavajući opolo ili rose, a dobiven je samo od sorte cabernet franc.

Vođeni stvaralaštvom i ljepotom ovoga posla, ponudu smo proširili i s dva pjenušca: Radosh White, dobiven od sorte chardonnay te Radosh Rose od cabernet franca, a okrunili s kraljevima okusa: Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015. te Traminac ledena berba 2016.

Obitelji je u interesu pokazati sve svoje proizvode i kvalitete te je stoga u sklopu vinarije opremila i kušaonicu u kojoj nudi prezentacije i degustacije vina na visokoj stručnoj razini, a uz vino su u ponudi i domaće gastro delicije poput domaćih sireva, domaće srijemske kobasice, kulena, šunke, čvaraka, slanine i sl. Uz sve to se izvrsno slažu svježe pečene slane kiflice, pogačice sa čvarcima, "poderane gaće" i ostale tradicionalne delicije.

935x150