Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 17:04

Versatile gigantski traktori mogu što drugi ne mogu

Teški ratarski traktori sa “Cumins” motorima i “Caterpilar - powershift” transmisijom.

Dostupni su od 375 do 575 KS.

motor Cummins od 11 litara i 15 litara Common rail

prijenos snage : 12 x 4 mehanički transmisija ili 16 x 4 PowerShift automatska transmisija 

kapacitet hidraulike 201 lit./min. ( opcija 408 lit./min. )

transportna brzina 40 km/h

logo agropmdVersatile traktori manje su poznati u Hrvatskoj, ali sve više se za njih saznaje obzirom da ih ova kanadska tvrtka izlaže na sajmovima. No, što se tiče Hrvatske, isproban je na PIK-u Vinkovci, na farmi obitelj Širjan i u tvrtki Plodovi zemlje.

Naime, radi se o zglobnim traktorima, na točkovima ili gusjenicama i za očekivati je da će zanimanje za njega pokazivati upravo oni koji rade velike količine zemlje. Kako saznajemo u tvrtki AgroPMD, na nekoliko dana svojevremeno doveli su model od 550 konjskih snaga na probu da se uopće vidi koliko taj traktor može.

Zahtjevni priključci uz zahtjevan traktor

Kanadski Versatile traktor od 550 konjskih snaga u Vinkovcima i Garešnici!

Na poljima tvrtke PIK Vinkovci, stručnjaci su ga isprobali na repištu, sojištu i suncokretištu, ali s Horsch Tiger 4MT. Naši domaćini u ovoj Agrokorovoj tvrtki, Zoltan Kišmartin, direktor ratarstva i Mladen Marić, glavni tehnolog mehanizacije, osigurali su vrlo moćan priključak za koji treba moćan stroj i nekoliko parcela različite zahtjevnosti.

Versatile su inače veliki i teški traktori upravo za takve zadatke. Ovaj na probi, sa samo jednim točkovima, s tim nije imao nikakvih problema. Sa istim strojem isproban je i na zemljištu kod Ivanić Grada nekoliko mjeseci prije i definitivno možemo reći da i taj, a i znatno zahtjevniji strojevi rade s Versatile traktorom bez problema. To je traktor od čak 22 tone, a s gusjenicama ili duplim točkovima i više. Kako ističu, nije dovežen s duplim točkovima jer bi to doista bio skup prijevoz zbog svojih dimenzija. I ovako je, s visinom od četiri metra i više, prijevoz stvarao problem.

Traktor za velike poljoprivredne tvrtke

No, i u Plodovima zemlje d.o.o. u Hrastovcu kod Garešnice i u PIK-u Vinkovcu zbog uvjeta zemljišta moglo se i i bez ispuštanja guma, i bez duplih točkova. U Hrastovcu kod Stjepana i Dalibora Pavlaka radili smo s gruberom Lemken Karat 9 od pet metara. Versatile traktore pa tako i ovaj, pokreće Cummins 15-litarski motor. U ponudi imaju i one traktore snage do 575 konjskih snaga. Ima maksimalnu vučnu snagu i minimalno klizanje točkova. Dobar vozač se može pohvaliti da je primijetio manju potrošnju goriva. Ima Full Power Shift mjenjač i 16x4 brine.

Nakon tri dana vožnje, doista možemo reći da je zaslužio ime koje nosi. Prijevodom Versatile znači svestran i doista na sve strane je jasno da taj traktor može mnogo. No, ipak jasno je da se radi o traktoru koji nije za svakog poljoprivrednika, nego samo za velike poljoprivredne tvrtke.

logo agropmd

 


 

Video sadržaj

935x150