Srijeda, 09 Svibanj 2018 11:20

Ivan Gašić iz Beketinaca izabran za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske

Dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva pobjednik je Natječaja za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji treći put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir dok je Stipe Vuletić pobjednik/ca prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta.

IVAN GAŠIĆrođen je 4. 5. 1994. godine. Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi se proizvodnjom kravljeg mlijeka te njegovom preradom dok na poljoprivrednim površinama proizvodi hranu za svoju stoku. Uzgaja tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36.000 litara preradi u sir. Mlijeko s njegove farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih većim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Zbog veće potražnje za plasmanom sireva u planu je proširivanje kapaciteta sirane kako bi sveukupnu proizvodnju mlijeka mogao pretvarati u mliječne proizvode. Glavni nusproizvod proizvodnje sira je sirutka koja se odvaja u posebne spremnike i otprema za hranidbu crnih slavonskih svinja čime su pokriveni i ekološki aspekti projekta.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Ivan Gašić u listopadu 2018. predstavljat će Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije unutar Europskog parlamenta čija je Petir članica.

Zdenko Matak, član Uprave Erste banke, koja je glavni sponzor natječaja pobjedniku je uručio ček od 15 tisuća kuna, a zastupnica Petir, kao organizatorica i ambasadorica projekta za Hrvatsku, osigurala je put u Bruxelles za nositelje deset najboljih projekata, kao i njihovo sudjelovanje na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu

935x150