Utorak, 18 Listopad 2022 09:07

Poljoprivredni sajam na Pampasu sve manje poljoprivredni a više komunalni

Dakle, veliki minus i direktoru, ili predsjedniku Uprave Osječkog sajma i cijeloj ekipi. Na sreću nešto poljoprivrednih proizvođača kao što su uzgajivači buča, proizvođači sireva, brašna, mljevene paprike su nastupili na sajmu.

Moramo pohvaliti odlično uređeni i veliki štandovi nekih tvrtki na sajmu poljoprivrede na osječkom Pampasu. Prekrasno uređen štand tvrtke Vodovod Osijek. Isto tako odličan nastup bilježimo osječkom Ukopu. To je za neupućene poljoprivrednike koji su došli na ovaj sajam firma u vlasništvu grada Osijeka. A u neku ruku bavi se obradom zemlje. Dakako prije pokopa pokojnika. Posebno je zanimljivo kada dođemo na sajam poljoprivrede i vidimo što izlaže firma koja se zove Zavod za stanovanje. Normalno u Osijeku radi. Ne baš i u okolnom ruralnom prostoru. Pevex na osječkom sajmu standardno ima veliki i reprezentativan prostor. Čak su nam dijelili i letke da kod njih na prodajnom prostoru u Osijeku uz zaobilaznicu imaju popust od 15 posto na kupnju veću od 200 kuna. Kakav bi to poljoprivredni sajam bio kada ne bi tu bila i Croatia banka. Šteta što poljoprivrednici koji su stigli na sajam nisu imali priliku vidjeti i druge osječke gradske tvrtke kao što su GPP, pa i Sportski objekti, ili da je barem jedan štand zauzela i sama tvrtka Osječki sajam. Uprava sajma se mora i može pohvaliti da nisu imali one dosadne i skupe izlagače kao što su primjerice tvtke koji prodaju zaštitna sredstva. Ili pak sjemenarske kuće, pa i proizvođače gnojiva ili prodavatelje mehanizacije. Što će oni uopće i ponuditi poljoprivrednicima. Pa samo će im uzeti novce iz džepa.

Na sajmu na osječkom Pampasu smo izgleda posljednji puta. Idući puta ćemo gledati osječke gradske tvrtke na poljoprivrednom sajmu na novoj lokaciji pored sportskog aerodroma. Ako je netko pomislio da je autor ovog teksta sarkastičan u pravu je. Dakle, veliki minus i direktoru, ili predsjedniku Uprave Osječkog sajma i cijeloj ekipi. Na sreću nešto poljoprivrednih proizvođača kao što su uzgajivači buča, proizvođači sireva, brašna, mljevene paprike su nastupili na sajmu. Neke općine su ipak napravile ispravniju stvar od ovih gradskih tvrtki. One su zakupile prostor na sajmu i njega su koristili poljoprivrednici s područja njihove općine. Ima po nama više razloga zašto prostor popune državne i gradske institucije. Možda je kvadratni prostor izložbenog prostora na strelištu Pampas previše skup. Možda i sama tvrtka Osječki sajam previše mora platiti sestrinskoj gradskoj firmi, Sportski objekti, za korištenje ovoga objekta i prostora. Tada možemo shvatiti da u pomoć gradskoj firmi popunjavanjem unutarnjeg izložbenog prostora priskaču ove komunalne tvtke. A razlog mogu biti i neaktivni komercijalisti u tvrtki Osječki sajam koji nisu stigli obići i kontaktaktirati moguće proizvođače i trgovce mehanizacije, opreme i strojeva za poljoprivredu, proizvođače i distributete sjemena, zaštitnih sredstava i gnojiva. Ako već treba napraviti promet, prije svega financijski, tvrtki koja nema dovoljno izlagača da bi popunili izložbeni prostor, možda da oni plate te kvadrate prostora ali da naprave nekakav natječaj na koji će se javiti proizvođači nečega vezanog za poljoprivedu i na tom prostoru, primjerice Vodovoda, izlože svoje proizvode. Zanimljivo je istaći da na isti dan organizacije sajma u organizaciji druge gradske tvrtke, Tržnice Osijek, na samo nekoliko kilometara udaljenost u nedjelju je bilo par deset puta više izlagača. Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su nudili med, mlijeko i mliječne proizvode, voće, povrće, pa i opremu za poljoprivrednike. Ako nisu mogli nekako premjestiti ih na sajam, možda je moguće bilo sajam prebaciti na taj prostor. Sada smo u očekivanju završetka jednog objekta gdje će se održavati sajmovi. Nije to baš neki veliki prostor, ali bojimo se da će se i on teško napuniti ako bude bio dosadašnji pristup. No, jesenski sajam na Pampasu možda i nije poljoprivredni u pravom smislu riječi. No, posjetila ga je Ministrica poljoprivrede, pa čak i otvorila. Samim tim bi obaveza ljudi koji vode ovaj sajam je da iduće godine ako će već moliti ministricu da ga otvori u novom prostoru da dovedu nekoga drugoga a ne tvrtku koja se bavi pokapanjem mrtvaca.

da nekome padne na pamet u Ukopu, Unikomu,

935x150