Petak, 12 Ožujak 2021 09:25

Relja Kovačić iz Žita objavio da se ugovoriti mogu i cijene po kojoj će preuzeti robu

Nudimo mogućnost da kod ugovaranja sjetve odmah s kooperantima ugovorimo i cijenu po kojoj će biti plaćena roba preuzeta nakon žetve bez obzira na cijenu otkupa u tom trenutku, istakao je Relja Kovačić, Izvršni direktor sektora trgovanja i kooperacije Žito d.o.o. Osijek.

-        Pojasnio je da će oni koji se tako odluče i dobiti taj iznos i preporuča da tko se odluči na taj potez mora pažljivo procijeniti koju količinu bi ugovorio uz osiguranu cijenu jer ipak je poljoprivreda tvornica na otvorenom. Odnosno, da ipak dio proizvodnje ugovore, ali bez ugovaranja ove garantirane cijene.

Ovo je rijedak slučaj da u vrijeme sjetve ili tijekom vegetacije poljoprivrednik zna za koliki će iznos i koju količinu robe naplatiti u vrijeme žetve. Normalno, radi se ugovorenoj cijeni i nekoj standardnoj kvaliteti. Bila poslije niža, ili pak viša cijena poljoprivrednik će za predanu pšenicu, kukuruza, soju, suncokret, uljanu repicu ili nešto drugo dobiti garantirano ugovoreni iznos. Kovačić je i pojasnio da nema rokova nego da se takav ugovor može uvijek napraviti a cijene se formiraju svaki tjedan u odnosu na cijene koje su aktualne na burzama u Europi. Kako je rekao predstavnik osječkog Žita, izlaze s tjednim kotacijama cijena. To znači koriste se cijene posljednjeg trgovanja. Tako primjerice sada na europskim burzama cijena kukuruaza i ječma je približno 1,15 kuna za kilogram standardne kvalitete. Pšenica je trenutno 1,20 kuna, suncokret i soja se vrte oko tri kune za kilogram.

935x150